Leksikon
     
 
Om forfatteren

Terje HenriksenTerje H. Henriksen har jobbet med bar hele sitt voksne liv. Han har tidligere gitt ut flere bøker om yrket hvor den mest kjente er H. Butler’s Bartenderguide.
Boken kom første gang ut i 1998 og har siden blitt oppdatert flere ganger.
Andre publikasjoner er ”Arbeidsbok for Bartendere” og heftet ”Ansvarlig Skjenking”.
Han er også mannen som startet H. Butler’s Bartenderskole i 1997.

 

Fra bind 1:
Innledning

Det jeg ønsker med Bartenderens Leksikon er å skape ett oppslagsverk slik som jeg ønsket at jeg hadde hatt når jeg jobbet full tid som bartender. Å skrive disse bøkene har vært en prosess som mer eller mindre har vart i ti år men om bøkene fortjener tittelen får andre avgjøre.

Det var på slutten av 1980-tallet at jeg begynte å samle oppskriftene som nå er å finne i disse bøkene. Jeg var på en jorden rundt tur sammen med min lille due (som utrolig nok bor sammen med meg enda) og mens andre pakket Lonly Planet's guidebøker fylte jeg sekken med Courvoisier's Book of the Best og liknende bøker. De hadde kanskje ikke hjulpet oss hvis vi gikk oss bort i New Dehli men de hjalp oss å finne noen av verdens mest spektakulære barer.

Jeg begynte nå å notere og det var ikke bare oppskriftene jeg ønsket meg men også historien bak drinkene. Flere av historiene i dette leksikonet har ikke tidligere vært på trykk og for å kunne fortelle disse har jeg fått hjelp fra mange aktive og pensjonerte bartendere fra hele verden. Jeg vil også rette en stor takk til alle innen International Bartenders Association som har hjulpet meg med oppskrifter og bakgrunnsstoff.

Alle kan blande en drink. Å gjøre dette på en profesjonell måte er noe annet. Første del av bind en tar derfor for seg arbeidsteknikk. De forskjellige teknikkene er forklart step by step slik at alle kan lære kunsten å mikse drinker. Du blir ikke en profesjonell bartender bare ved å lese en bok men du vil kunne luke bort de vanligste begynnerfeilene.

Alle som har jobbet som bartender vet også at yrket er mye mer enn å mikse drinker. Mange barer selger lite miksede drinker men mengder av andre drikkevarer. Brennevinet er ikke glemt. Andre del av bind to tar for seg alle typer alkoholholdige drikkevarer med fakta og informasjon om hvordan de korrekt serveres.
Bøkene er forsøkt bygget opp slik at du raskt skal kunne finne det du søker. Både drinkdelen og delen om andre drikkevarer er satt opp alfabetisk og med en tegnforklaring som skal gjøre det hele enklere.

Håper Bartenderens Leksikon vil være til nytte både for deg som jobber som bartender og for alle andre som er fascinert av dette yrket.

 

 

Tidligere utgivelser av Terje Henriksen
 
 
 
 
   
Forsiden